ETHOS
Rok 35
2022 nr 1(137)
O JEDZENIU
Z HISTORII JEDZENIA
LITERATURA O JEDZENIU I JEDZĄCYCH
INSPIRACJA DLA SZTUKI
KAROL WOJTYŁA – JAN PAWEŁ II
INSPIRACJE
MYŚLĄC OJCZYZNA...
OMÓWIENIA I RECENZJE
- Andrzej KLONDER – Ku rekonstrukcji dawnych smaków i gustów kulinarnych (rec. Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany 1757 roku dnia 24 lipca, oprac. J. Dumanowski, S. Bułatowa, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Warszawa 2021)
- Piotr GUTOWSKI – Wokół pojęcia granicy (rec. Na pograniczu narodów i kultur. Polska. Europa. Ameryka, wybór i oprac. B. Wróblewski, Ł. Janicki, Czytelnik – Wschodnia Fundacja Kultury „Akcent”, Warszawa–Lublin 2020)
- Propozycje „Ethosu” (M. Orłowski, To powinniśmy czynić. Ewangelicka etyka teologiczna w ujęciu ks. Witolda Benedyktowicza (1921-1997), Wydawnictwo Kościoła Ewangelicko-Metodystycznego „Pielgrzym Polski”, Warszawa 2021)
SPRAWOZDANIA
- Henryk DUDA – Słowo, prawda i dobro (Ogólnoukraińska konferencja naukowa „Literacka twórczość Jana Pawła II – konteksty i nawiązania”, Brzuchowice k. Lwowa, 7-10 X 2021)
PRZEZ PRYZMAT ETHOSU
BIBLIOGRAFIA
|